Kan Norge erbjuda sjyssta jobbvillkor: Så kan vi också!

Debatten går varm just nu om arbetskraftsinvandringen och Allianspartierna blir bara mer och mer desperata i sin retorik med osmakliga påhopp om att vi skulle stå för någon sorts ”Svenska jobb för svenskar”-linje. För det första är det totalt fel och för det andra så visar det på desperationen som den borgerliga sidan upplever.

Vi Socialdemokrater har varit extremt tydliga under EU-valrörelsen:

Alla som arbetar i Sverige, oavsett om man är polack, slovak, estnisk eller thailändare ska ha rätt till samma löner och villkor som en infödd svensk på arbetsmarknaden. Det handlar om att en som flyttar till Sverige skall kunna leva på sin lön och inte behöva bo i containrar på byggarbetsplatsen eller tält ute i skogen. Det handlar i grund och botten om människovärde och rättvisa. Rätten för individen att känna ett värde som människa.

Dessutom så flyttar många svenska ungdomar till Norge av den anledningen att det är extremt svårt att få ett jobb i Sverige. En ungdom kan söka över 100 jobb och inte få ett enda svar, men flytta till Norge och söka ett jobb och få jobb direkt.

Och jobbar dessa svenska ungdomar för svenska löner och villkor i Norge? Nej jobbar man i Norge så är det deras löner och villkor som gäller. Varför?

Jo det är enkelt – det är pga att det är högre levnadskostnader och högre löner. Jobbar man så bör man ha en lön som man faktiskt kan leva på. Varför är det så svårt för den svenska högern att förstå detta? Är det så konstigt att vi vill sträva efter löner som människor faktiskt kan leva på eftersom våra levnadskostnader de facto är högre än te.x Thailand, Polen och Estland.

Men det verkar vara svårt för högern att förstå detta, som att argumentera med vägg. 

 

 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s