Socialdemokraterna satsar 3 miljarder på nya hyresrätter för unga!

Något som under de senaste åren har stört mig på är bostadsbristen. Det är svårt att som ung få tag på en egen bostad till ett vettigt pris och framförallt som går att hyra då de flesta lägenheter som byggs idag är bostadsrätter. 

Image

”Hit upp ska vi vad gäller bostadsbyggande”. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nu lanserar Socialdemokraterna ett bostadspolitiskt förslag som skall få till fler hyresrätter genom att använda den statliga banken SBAB: 

”Vi vill att SBAB ska tillföras 3 miljarder kronor. Dessa medel ska SBAB sedan låna ut aktivt till allmännytta, byggföretag och kommuner för nybyggnation. Det gäller både hyresrätter och bostadsrätter. 

  • Såväl kommuner som byggbolag anger att ett viktigt skäl till att det byggs för litet är bristen på kapital. Detta gäller särskilt för hyresrätter. Avkastningskrav och tidshorisonter som är mer anpassade för bostadsrätter än för hyresrätter.
  • Utlåningsvillkoren ska vara goda och långsiktiga, men inte subventionerade. Verksamheten ska ge långsiktig avkastning.
  • Det långsiktiga ägandet och förvaltningen av de nyproducerade bostäderna ska andra stå för. Den nya verksamheten kan använda SBAB:s kompetens, men i ekonomiskt hänseende ska verksamheten hålls strikt åtskild från SBAB:s befintliga verksamhet. Nuvarande kunder i SBAB påverkas inte.
  • Utgångspunkten är 3 miljarder kronor i eget kapital för denna verksamhet.” – Socialdemokraterna

 

Resultatet av detta skulle bli följande: 

  • Bostadsbyggandet ökar, särskilt nybyggnationen av hyresrätter. Blir utlåningskapitalet tio gånger det egna kapitalet kan detta finansiera nybyggnation av 15 000-20 000 lägenheter. Det innebär att regeringens gap på 10 000 nyproducerade bostäder per år kan halveras under en mandatperiod.
  • Konkurrensen i byggsektorn ökar när en ny aktör med stor långsiktighet i sina affärsmässiga överväganden träder in på marknaden.
  • Fler bostäder skapar fler jobbdels i sig självt, och dels genom att arbetsgivare får bättre förutsättningar att nyrekrytera. 

Det ter sig naturligt att ökar tillgängligheten för hyresrätter så har ungdomar möjlighet att ta jobben där dem finns utan att behöva oroa sig för mycket om det finns bostäder eller ej. Detta skulle hjälpa framförallt i Stockholmsregionen men även på andra ställen. 

Det är bra att partiet går efter SSU som länge har stångats och kämpat för en mer aktiv bostadspolitik. Och jag tror att regeringen inte alls var beredda på detta och att bostadspolitiken har en möjlighet att segla upp som en av valets viktigaste frågor. 

Rätten till en bostad är en fråga om frihet.  

 

 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s