Trots massiv kritik mot Fas 3 – Regeringen satsar 2,2 miljarder

Nu är det mindre än ett år kvar till riksdagsvalet och regeringen lägger nu sin sista budgetproposition innan valet som till stor del känns som en valbudget.

(Bild tillhör Robert Nyberg)

(Bild tillhör Robert Nyberg)

En av frågorna som kommer bli högaktuell är den höga arbetslösheten som fortsätter att stiga och som regeringen lovade att minska när de tillträdde 2006. Idag är arbetslösheten drygt 8% och närmare 30% av sveriges unga går utan jobb. Det är ett politiskt misslyckande samtidigt som det i skrivande stund är över 35.000 inskrivna i Fas 3: En åtgärd som regeringen fick som uppdrag av riksdagen 2011 att lägga ner.

Idag, c:a två år senare så tänker regeringen satsa på Fas 3:

”Satsningen, som beräknas kosta 2,2 miljarder kronor, kommer att presenteras i sin helhet nästa vecka. Samtidigt som Hillevi Engström nu vill göra en extrasatsning på sysselsättningsfasen, eller Fas 3 som det oftast kallas, betonar hon gärna att Sverige ändå har en ganska låg långtidsarbetslöshet om man jämför med många andra länder, men den måste ändå pressas ned.

Har kritiserats hårt

Den här satsningen, kanske framför allt satsningen på handledarstöd och arbetsmarknadsutbildning, ska ses i ljuset av den hårda kritik som har funnits mot Fas 3. I Fas 3 hamnar de långtidsarbetslösa, och i dag är de nästan 34.000 personer och alltför få av dessa får ett jobb.”

 

Vad regeringen gör nu är alltså att strössla mer pengar över en åtgärd som bevisat är ineffektiv där endast 2% får jobb.

Fas 3 är modernt slaveri och det är något jag står för att säga, att man som Fas 3:are tvingas arbeta utan lön, inga fackliga rättigheter, ingen strejkrätt och ingen rätt till semester. Detta samtidigt som anordnarna får höga statliga bidrag för att hålla långtidsarbetslösa sysselsatta.

Fas 3 skall bort när Socialdemokraterna vinner valet, det är inte värdigt för en människa att utnyttjas på det sättet. 

 


2 kommentarer on “Trots massiv kritik mot Fas 3 – Regeringen satsar 2,2 miljarder”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s