Endast 2% får jobb i Fas 3 – ansvarig minister tar inget ansvar

Samtidigt som arbetslösheten bara fortsätter att öka och moderaterna maler på som vanligt med ”det ska vara lönsamt att arbeta” och ”arbetslinjen” så fortsätter fler och fler långtidsarbetslösa att hamna i Fas 3.

Bild av Max Gustafson

Bild av Max Gustafson

Nu har det kommit nya siffror från Arbetsförmedlingen som visar att endast 2% fick jobb i Fas 3 i Juli:

Hälften av de som lämnar sysselsättningsfasen, tidigare fas 3, gör det för att de fått jobb. I juli 2013 handlade det om 807 personer. Men det stora flertalet sitter fast i åtgärden och just nu är det rekordmånga: 33 700 personer.

Och enligt prognoserna kommer antalet fortsätta stiga, 2016 beräknas de vara över 40 000. Åtgärden är omdiskuterad, Socialdemokraterna vill avskaffa den helt.

 

– Fas tre är ett fiasko som inte leder till jobb. Arbetslösheten stiger, men fas tre ökar snabbare, det är en återvändsgränd, säger Ylva Johansson (S) vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet till SVT.

 

Riksdagen röstade igenom 2011 att Fas 3 skulle avskaffas men detta har inte regeringen lyssnat på utan har bara istället döpt om det till ”sysselsättningsfasen”. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström slår ifrån sig:

Angående att anvisningarna till sysselsättningsfasen fortsätter i ökad omfattning trots riksdagsbeslutet anser hon att de förändringar som gjorts i åtgärden är fullt tillräckliga.

– Vi har återrapporterat detta till riksdagen, numera har man rätt till utbildning och starta eget bidrag. Regeringen anser att vi har ändrat åtgärden i enlighet med riksdagens beslut, säger Engström.

Nej Hillevi, det riksdagen röstade om var att Fas 3 skulle läggas ner och inte reformeras. Det är beklagligt att ett statsråd på det här viset fabriserar en egen sanning om riksdagsbeslut.

Fas 3 är inget annat än en modern form av slaveriarbete, ett arbete där man endast får existensminimum som ”lön”. Detta samtidigt som anordnarna får miljoner i bidrag varje år för att sysselsätta långtidsarbetslösa.

Efter valet 2014 så skall Fas 3 förpassas till historiens skräphög av misslyckade borgerliga reformer och aldrig komma tillbaka! 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s