Hårdare regler i A-kassan – häxjakten på arbetslösa fortsätter

A-kassa

Arbetslöshetsförsäkringen är under nedmontering, samtidigt som det finns moderater som hävdar att de värnar tryggheten för den enskilde. Det är rent struntprat.

Idag så kom nyheten att arbetssökande nu ska tvingas skicka in alla sökta jobb, annars blir dem av med A-kassan. Så här skriver Dagens Arbete:

Från och med den första september ska den som är arbetslös skicka in en rapport till arbetsförmedlingen varje månad. Rapporten ska innehålla en redogörelse för sökta jobb och andra aktiviteter.

 

Skickas inte rapporten in i tid, riskerar den arbetslöse att bli av med ersättning från a-kassan. Enligt kassorna kommer de nya reglerna att innebära kraftigt ökad administration. Man befarar att många kommer att missa att skicka in rapporter i tid.

 

Om rapporten uteblir informeras a-kassan automatiskt. Den arbetslöse får först en varning och stängs sedan av från a-kasseersättningen i allt längre perioder.

 

– Jag tycker att de här reglerna är skit rent ut sagt, säger Olle Åkerlund, förståndare för IF Metalls a-kassa.

 

– Det här kostar ju en väldig massa pengar. Vi anser att det är bättre att lägga pengarna på att se till att de här människorna får jobb, än att jaga dem med mer kontroll.

I och med de nya reglerna försvinner risken att få sin dagpenning sänkt på grund av misskötsamhet. Straffen i det nya systemet kan enligt Olle Åkerlund sägas bli mildare, samtidigt som kontrollen blir oerhört mycket hårdare.

Själva kontentan av den här reformen är att folk som lever på A-kassa skall misstänklig-göras och kontrolleras in i minsta detalj.

Jag tror på människan, jag tror på tanken att människor vill göra rätt för sig. Detta är i stor kontrast mot många Moderater/borgare som jag har diskuterat med som istället vill misstänkliggöra människor som lever på existensminimum och eller arbetslöshetsförsäkring.

 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s