Apoteksavregleringen – en lekstuga för nyliberaler och Göran Hägglund

Avregleringen av apoteksmarknaden är ett fiasko.

Jag har skrivit spaltmeter efter spaltmeter om avregleringen av apoteksmarknaden. Det är ett ämne som engagerar läsare eftersom det direkt rör väljarnas vardag.

För varje gång jag besöker ett apotek så märker jag att det blir mer och mer produkter som lika gärna kan säljas på mataffären i våra apotek, men jag undrar om de marknadsanpassade apoteken inte har gått ett steg för långt nu?

69241_10151563262503732_1946474137_n

 

Sedan när ingår glass i apotekens utbud?

Det handlar om tillgång och efterfrågan såklart. Företagen som driver förstår att om man enbart säljer läkemedel så kan man inte tjäna pengar. Då börjar man att sälja glass, smink, hudvård, smaksatt mineralvatten och annat.

Sedan är det ganska talande att flest apotek öppnas i storstadsregionerna för där vet apoteksföretagarna att man sälja dessa produkter, för det finns underlag och möjlighet till profit. Detta samtidigt som apotek på landsbygden läggs ner på grund av just – dålig lönsamhet vilket då drabbar lokalbefolkningen och främst de äldre som har svårt att transportera sig.

Om det nu är ökad tillgänglighet och fler öppettider som var målet så hade regeringen lätt kunnat ge Apoteket AB ökade mandat för att hålla längre öppettider och fler apotek.

Apoteksavregleringen har varit som en lekstuga för nyliberaler och det måste få ett stopp!

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s