Fas 3:are räknas inte som arbetslösa enligt moderaterna

Kent Persson tänjer på statistiken.

Kent Persson tänjer på statistiken.

Moderaterna har en förmåga att vrida statistik till sin fördel. Nu verkar man ha kommit på en snilleblixt: Exkludera Fas 3:are i statistiken och räkna dem som sysselsatta.

Delgruppen heltidsstuderande arbetslösa stod för hela ökningen det senaste året och uppgick första kvartalet 2013 till 161 000 personer, motsvarande 3,2 procent av arbetskraften. Det betyder att arbetslösheten uppgick till 5,4 procent exklusive heltidsstuderande. Det finns ingen riktigt bra förklaring till att gruppen heltidsstuderande arbetslösa ökat kraftigt under det senaste året. Uppgången beror sannolikt på flera samverkande faktorer, varav ökningen i Arbetsförmedlingens garantiprogram kan vara en. Rapport från AF

 

Arbetssökande i åtgärder som Fas 3 och Jobb & utvecklingsgarantin är alltså inte arbetslösa enligt moderaternas partisekreterare.

Smaka på den och kom ihåg detta inför valrörelsen.


3 kommentarer on “Fas 3:are räknas inte som arbetslösa enligt moderaterna”

 1. SS skriver:

  Precis som S gjort i alla år, bland annat med plusjobben. Blir hyckleri att peka finger åt andra för något man själva alltid gjort i regeringsställning.

  • Markus Mattila skriver:

   Dock ska vi komma ihåg att människor som var med i Plusjobben hade rätt till semester, dem hade möjlighet att studera, hade riktiga arbetsuppgifter med lön.

   Fas 3 är arbeten som egentligen är helt meningslösa (måla om stolar) och där man enbart får ersättning i form av försörjningsstöd eller A-kassa om man har rätt till det. Dessutom har man inte rätt till att studera under den tiden man är med i Fas 3.

   Dessutom var andelen som kom ut i arbete efter plusjobben högre än vad det är för Fas 3-deltagare.

 2. […] som skrivit: Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Martin Moberg, Veronica Palm, Markus Mattila, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Susanna […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s