Socialförsäkringsministern vill tvinga psykiskt sjuka att jobba

Vill till att börja med att säga förlåt för mitt lilla blogguppehåll, har haft en massa roliga saker för mig. Igår te.x så kom jag hem från en studieresa i Bryssel. Men nu till själva ämnet.

Ulf-Kristersson

Det känns bra att vara hemma igen och kunna gräva ner sig i inrikespolitiska frågor som känns mer ”greppbara” än frågor som behandlas på EU-nivå. Denna gång handlar det om Ulf Kristerssons senaste uttalande om psykiskt sjuka och där han anser att dem bör tvingas tillbaka till arbetsmarknaden:

– Det finns verkligen skäl att undersöka om sjukförsäkringssystemet är anpassat för psykisk ohälsa och om det är rustat för den här ökningen, säger han till tidningen.

Han menar att vara bort från jobbet är en mycket större riskfaktor för dem med psykiska diagnoser än för dem som har brutit ett ben.

– Det finns naturligtvis undantag, men i väldigt många fall är det direkt farligt för dessa personer att inte ha dagliga rutiner och att inte känna sig behövda, säger han till tidningen. Aftonbladet

 

Till att börja med så vill jag konstatera att det kan vara farligt att dra en sådan snabb slutsats och att det faktiskt finns psykiskt sjuka som mår sämre av att det är mycket strängare regelverk nu än för 5 år sedan. Detta skriver LO:s välfärdsutredare Kjell Rautio på Dagens Arena:

 Det kan ju faktiskt vara precis tvärtom. Detta var nämligen något som flera kvalificerade remissinstanser och stressforskare varnade för 2008, när regeringen utan att lyssna stressade igenom regelskärpningar och snäva tidsgränser i sjukförsäkringen. Samhall ansåg exempelvis i sitt remissvar att ”det finns också sjukdomstillstånd där de för snäva tidsgränserna i sig kan bli en direkt negativ stressfaktor och därmed istället försämrar den enskildes möjlighet att komma i arbete”.

 

Sen är inte detta uttalande från Kristersson så konstigt heller, det är helt i linje med den förda socialförsäkringspolitiken: Ge F-kassan större möjligheter att neka människor sjukpenning, minskat resurserna till rehabilitering och tvinga sjuka att söka arbete.

När Socialdemokraterna vinner valet så hoppas jag att detta får sig ett slut och att människor faktiskt först får bli friska i sin egna takt och med hjälp av rehabilitering samt ett borttagande av den bortre tidsgränsen samt ge läkarna en större tyngd när F-kassan ska besluta om personer har rätt till sjukpenning.

 

 

Annonser

One Comment on “Socialförsäkringsministern vill tvinga psykiskt sjuka att jobba”

  1. […] som skrivit: Titti Fränkel, Mikael Dubois, Ann-Sofie Wågström, Martin Moberg, Markus Mattila, Martin Moberg, Ola […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s