Katarina Brännström (M) ljuger om plusjobben och Fas 3.

Den moderata jobbpolitiken är ett misslyckande, det är något de facto är tydligt, en arbetslöshet på 8,4%, ungdomsarbetslösheten som biter sig fast på 25% och långtidsarbetslösheten som har tredubblats sedan regeringen tillträdde.

arbetslinjen

Detta och lägg till också det vallöfte som Alliansen lovade i valet 2006: Att dem skulle utrota arbetslöshete, men nu har det istället blivit tvärtom när det finns jämförbara länder som Finland, Tyskland och Holland som klarat sig mycket bättre i finanskrisens spår. Därför blir det också intressant när man läser hur den moderata riksdagsledamoten Katarina Brännström försvarar Fas 3 i en debattartikel på nyhetssidan ”Arbetet”.

De som kritiserar fas 3, som till och med kräver nedläggning, är skyldiga att visa vad som kan vara mer effektivt för dem som varit arbetslösa under så lång tid. Som jämförelse kan nämnas att endast 1 (!) procent gick vidare till ordinarie arbete eller utbildning från de gamla plusjobben, under socialdemokraternas regeringstid.

 

Jag förstår om det är svårt att försvara en sådan misslyckad jobbreform som Fas 3 när man ska behöva hitta på statistik för att backa upp sina argument. För både IFAU och Arbetsförmedlingen har statistik som visar på att andelen utskrivna från plusjobben som hamnade i reguljära arbeten faktiskt ligger mellan 13-18% och inte på 1% som Katarina hävdar.

Ett annat stort problem med Fas 3 är att man tränger ut vanlig arbetskraft och ersätter det med Fas 3-deltagare som i princip arbetar gratis då företagen får bidrag för att hålla dem sysselsatta.

Allt pekar idag på att arbetsgivarna vant sig vid att få gratis arbetskraft från fas 3. Arbetskraft därifrån konkurrerar ut såväl de subventionerade jobben som riktiga jobb med avtalsenlig lön. Det visar fakta som togs fram i en interpellationsdebatt i riksdagen den 19 februari i år. Andelen inskrivna i fas 3 fortsätter öka medan andelen lönebidragsanställda minskar. ETC

Nu säger inte jag att plusjobben var en perfekt arbetsmarknadsåtgärd, tvärtom. Fanns många brister, men det som Plusjobben lyckades med och som inte Fas 3 har lyckats med var att ge deltagarna meningsfulla arbetsuppgifter och en avtalsenlig lön. Dessutom hade man möjlighet att söka utbildningar och jobb när man var inskriven i ett plusjobb.

Men min fråga kvarstår:

Varför ljuger Katarina medvetet om plusjobben? 

 

 

 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s