Moderaterna borde vara ärliga: Erkänna sina främlingsfientliga tendenser.

130318_estniskasvenskar

Fredrik Reinfeldt kallar Tobias Billströms agerande ”mycket olämpligt”. That’s it.

Det måste isåfall vara väldigt många ”olämpliga ageranden” eftersom moderaterna på senare tid har vädrat mer och mer främlingsfientliga åsikter, här kommer några smakprov på ”klumpiga uttalanden”:

 • Fredrik Reinfeldt försökte under våren 2012 bortförklara den höga arbetslösheten med:  ”Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet.” Han bad sedan om ursäkt för uttalandet. SvD
 • I juni 2012 var migrationsministern ute och vill neka papperslösa vård. SR
 • Under hösten 2012 så gjorde Thomas Böhlmark (f.d ansvariga för sociala medier hos Moderaterna) ett kontroversiellt uttalande på Twitter om Nalin Pekgul (S) där han refererade henne som ”klappturk. SvD
 • För ett antal veckor sedan så gick migrationsminister Billström ut och sa att volymen invandrare inte är hållbar och att asylsökande MÅSTE ha ett arbete för få uppehållstillstånd. DN
 • Sedan gick Kent Persson ut i Dagens Opinion och konstaterade att Sverigedemokraterna har pekat på ”samhällsproblemen”.
 • Nu nyligen handlade det om REVA-projektet där polisen har stått i Stockholms tunnelbana och kontrollerat ID på människor av utländskt utseende. Detta kritiserades hårt och justitieminister Beatrice Ask försvarade det.

Ser ni mönstret? Det handlar inte om några enskilda ”snedsteg” där man har blivit feltolkad eller felciterad. Det handlar om en utstuderad och vältänkt främlingsfientlig politik som handlar om att skjuta över sina arbetsmarknadspolitiska misslyckanden på en annan folkgrupp. Det handlar om att skjuta ifrån sig ansvaret för sina egna misslyckanden. 

Riktigt vidrigt att se.

Lästips om ämnet:

Annonser

One Comment on “Moderaterna borde vara ärliga: Erkänna sina främlingsfientliga tendenser.”

 1. Peter Johansson skriver:

  Det är väl självklart att vissa samhällsprivilegier ska vara exklusiva för medborgare. Och att illegala ska utvisas är ju enligt lagen – alla illegala har ju fått sin sak prövad. Vad är så svårt att förstå med detta?

  Jag är inget fan av moderaterna, men om de var så främlingsfientliga så hade de knappast gjort upp med mp om migrationspolitiken.

  S kommunalråd i Södertälje ville ju inte ta emot fler invandrare, så det visar väl snarare på att vissa specifika företeelser är att betrakta som problem. Ni kan kalla det ”utmaningar” om ni tycker det låter bättre.

  Viljan att spela rasist-kortet är förstås stark för att nedvärdera motståndare, men inte nödvändigtvis rättvis eller konstruktiv debatteknik.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s