Moderaterna vill göra det svårare att få socialbidrag.

socialbidrag

Allt eftersom det har blivit dyrare att vara med i A-kassan så har fler och fler hänvisats till kommunerna för att ansöka om Socialbidrag eller försörjningsstöd som det heter idag. Redan innan så har det varit hårda krav för att bli beviljad försörjningsstöd.

Nu vill moderaterna öka kraven på de svagaste i samhället enligt en artikel i DN:

Målet är att likställa kraven med de som finns för a-kassan. Regeringen har aviserat en lagändring till i sommar som gör att kommuner kan ställa motkrav på aktivitet för alla socialbidragstagare. I dag gäller kravet bara för de som är högst 25 år.

Arbetsgruppen vill också se till att alla kommuner verkligen använder sig av möjligheten att ställa motkrav, till exempel genom att Arbetsförmedlingen får möjlighet att anvisa lediga jobb till socialbidragstagare.

I gruppens rapport föreslås också att socialbidragstagare ska kunna tvingas söka jobb i andra kommuner än sin egen.

– Det finns en mängd lediga jobb på arbetsförmedlingen, men vi är också i en väldigt tuff tid därför måste politiken också inriktas på att sänka trösklar och se till att jobben blir fler i Sverige, säger Svantesson.

 

Jag tycker det är bra för det första att det finns krav på de som ansöker om socialbidrag, men det ska liksom vara det absolut sista skyddsnätet för dem som saknar inkomst. Det ska liksom inte bli praxis att människor som precis blivit av med arbetet hänvisas till kommunala åtgärder eller till Försäkringskassan.

För att komma till rätta med problemen så måste vi satsa på A-kassan och höja taket, även avgifterna har blivit på tok för höga som i sin tur avskräcker människor, främst unga att gå med i A-kassan. Det är framförallt i dem kvinnodominerande branscherna som A-kass-avgiften har höjts mest som te.x Hotell- och Restaurang vilket har bland de högsta avgifterna på arbetsmarknaden: 410 kr/mån.

För en stabil arbetsmarknadspolitik så krävs en förstärkning av A-kassan som omställningsförsäkring, vi måste ge arbetstagarna valuta för pengarna de betalar in varje månad och på så sätt ge dem en trygg A-kassa under den tiden dem går arbetslösa. 

Det är ett exempel på en ansvarsfull arbetsmarknadspolitik. 

 

 

Annonser

2 kommentarer on “Moderaterna vill göra det svårare att få socialbidrag.”

  1. Lisa skriver:

    Arbetsförmedlingen har SjÄLVKLART redan idag möjlighet att anvisa arbeten till personer med socialbidrag. Det finns inget som helst förbud mot att anvisa jobb till personer med socialbidrag. Att moderaternas högsta ledning och företrädare inte är medvetna om detta är mycket mycket skrämmande. Hur ska personer med så stora kunskapsluckor kunna styra Sverige på ett säkert och ansvarsfullt sätt?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s