Fas 3 är 2010-talets slaveri

Hej, jag är statsminister och tycker att Fas 3 är en mänsklig arbetsmarknadsåtgärd.

Hej, jag är statsminister och tycker att Fas 3 är en mänsklig arbetsmarknadsåtgärd.

Har skrivit ett antal inlägg om Fas 3 och det är befogat, fas 3 är en misslyckad politisk åtgärd som bara gömmer arbetslösa i statistiken. Fler och fler rapporter visar på att Fas 3 tar över den reguljära arbetsmarknaden mer och mer, som i dagens ETC te.x som skriver såg här:

Lotta bakar, städar och sköter caféet i Malmö där hon är fas 3-placerad hos en så kallad anordnare. Utför ett heltidsarbete för de knappt 8 000 kronor hon får i aktivitetsstöd varje månad. Samma summa oavsett hur mycket hon jobbar.

 

Att hon ska bli anställd med avtalsenlig lön är det inte tal om. Caféets ägare säger att han inte har råd. Han går då miste om sin ”månadslön” på 5 000 kronor som han får i bidrag av staten för att hålla Lotta ”sysselsatt”.

Lotta är bara en av otaliga gratisjobbare i fas 3, en i mängden långtidsarbetslösa i sista fasen av regeringens arbetsmarknadspolitiska program JUG, Jobb- och utvecklingsgarantin. Av regeringen numera omdöpt till sysselsättningsfasen.

 

Dessutom finns det statistik över Fas 3 i artikeln:

TROTS ATT RIKSDAGEN den 9 juni 2011 beslutade att stoppa nya anvisningar av långtidsarbetslösa till fas 3 fortsätter inslussningen dit. I december 2011 var 28 987 personer inskrivna i fas 3. Ett år senare, i december 2012, var 33 630 inskrivna, vilket är en ökning med 16 procent. Och antalet bara fortsätter att öka. I slutet av januari 2013 fanns det 33 919 personer i fas 3.

Företag och organisationer har satt detta som system att istället för att anställa Fas 3 deltagare och ge dem en fullvärdig lön så används dem för att göra vanliga arbetsuppgifter och samtidigt få bidrag för att ha dem sysselsatta. Det är ett cyniskt sätt att tjäna pengar på andra människors utsatthet.

När socialdemokraterna vinner valet så ska Fas 3 bort, det är inte värdigt ett modernt och demokratiskt land att ha en form av slaveri som arbetsmarknadsåtgärd. 

 

Annonser

One Comment on “Fas 3 är 2010-talets slaveri”

  1. Kent Karlsson skriver:

    Jag måste fråga: Kan en regering strunta i ett riksdagsbeslut utan att det blir konsekvenser?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s