Avregleringen av apoteken är ett haveri!

apoteketnjuren

Avregleringen av apoteksmarknaden är ett ideologiskt haveri: Privatisera företagen till varje pris utan att tänka på konsekvenserna. Detta har landsbygden fått smaka på i form av apotek som lägger ner pga vikande lönsamhet till förmån för städerna som bara får fler och fler apotek och där apoteken nu i och med denna konkurrens börjar konkurrera med hudkrämer, smink och tuggummi istället för det dem egentligen ska marknadsföra och sälja: Läkemedel.

Idag fattade regeringen beslut om dessa apotektsstöd som apotek på landsbygden ska få. Men det finns hållhakar, ett apotek som ligger inom en 20 kilometers radie får inte rätt till detta bidrag.

Så här skriver branschsidan Dagens Apotek:

”För att ett apotek ska få ett särskilt stöd krävs att apoteket är beläget minst 2 mil från närmaste annat öppenvårdsapotek. Apoteket ska också hålla öppet samtliga månader och ha en försäljningsintäkt av läkemedel som överstiger 1 miljon kronor per år, men inte är högre än 10 miljoner kronor per år.

Hur stort bidraget är beräknas i enlighet med hur EU beslutat att vissa företag som tillhandahåller tjänster av allmänt ekonomiskt intresse ska ersättas.”

 

Apoteken för mig är en samhällsfunktion som ska finnas vid sidan av marknadsekonomin, att det finns apotek i alla orter eller ett apoteksombud är viktigt för alla invånare, speciellt för vår åldrande befolkning som idag får åka flera kilometer, mil till och med för att få ut sina receptbelagda läkemedel.

Sen kommer liberal och säger att man nu kan köpa alvedon på Konsum och Ica. Det är bra men det hade man kunnat uppnå om vi gemensamt hade gett apoteksbolaget större mandat och kunnat erbjuda en större tillgänglighet av läkemedel på landets livsmedelsbutiker och bensinstationer.

Apoteksavregleringen kommer gå till historien som den mest ansvarslösa avregleringen inom svensk politik. 

Lästips om ämnet:

 

Annonser

One Comment on “Avregleringen av apoteken är ett haveri!”

  1. […] Läs också Markus Mattilla: http://sossar.se/markus/avregleringen-av-apoteken-ar-ett-haveri/ […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s