Ytterligare en dödssjuk tvingas ge dödsintyg till Försäkringskassan.

försäkringskassan

Jag skrev igår ett inlägg om en 23 årig cancersjuk kille som hade fått beskedet från Försäkringskassa att han skulle lämna in ett intyg på när han skulle dö. Detta rörde verkligen upp känslor och ilska vilket är befogat. Direkt så kom det skepsism från högerkanten och hävdade att det var ett undantag. Försäkringskassan gick sedan ut och förklarade att dem som det så vackert heter hade ”brustit i rutinerna”.

Idag rapporterar SVT om ett likadant fall där en leukemidrabbad kvinna hade fått samma besked som 23 åringen:

Och 23-åringen verkar inte vara ensam. Camilla Lindqvist säger att hon för tre år sedan fick ett liknande krav från Försäkringskassan. Vid den tidpunkten var hon inlagd på Huddinge sjukhus och behandlades för leukemi. Hon vägde 38 kilo och var svårt medtagen när brevet kom med beskedet att ett läkarintyg på att hon var dödssjuk krävdes för att hon skulle få behålla sjukpenningen.

– Det är ju inte vad man vill tänka på när man kämpar mot cancer, att risken är stor att man ska dö, säger Camilla Lindqvist.

 

Hon berättar också att läkaren hamnade i en konstig situation. Istället för att se positivt på möjligheterna att besegra sjukdomen fick han uppskatta hur stor risken var att Camilla dö.

– Han skrev att jag hade 60 procents chans att dö. Hade han skrivit att jag haft 40 procents chans att överleva kanske Försäkringskassan dragit in min sjukpenning, säger Camilla Lindqvist.

 

På vilket sätt är det humant att en svårt cancersjuk människa måste prövas mot arbetsmarknaden? Varför har den moderatledda regeringen ett sådant förakt mot att människor ska genomgå rehabilitering och sjukgymnastik innan de är redo att prövas gentemot arbetsmarknaden?

Har inte den Moderata arbetslinjen råd med att folk får fokusera på att bli friska istället för att tvingas söka jobb från sjuksängen? 

 

 


One Comment on “Ytterligare en dödssjuk tvingas ge dödsintyg till Försäkringskassan.”

  1. […] om värdegrund, Paula och Pernilla om din beräknade dödsdag, Peter Högberg om växande klyftor, Markus Mattila om krav på dödsintyg, Martin Moberg om kravet på dödsintyg för svårt cancersjuka,  Ola […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s