Jobbpakten & arbetslinjen spricker, och Reinfeldt har haft bättre dagar.

Den här dagen har nog inte varit höjdpunkten i statsministerns politiska karriär. Det började med att han kom med förslaget om att införa utegångsförbud för tonåringar som har begått brott. Sen fortsatte dagen med att han kritiserade ÖB och kallade försvarsmakten för ett särintresse.

För ett par timmar sen så kom nådastöten. Regeringens jobbsatsning ”Jobbpakten” som lanserades under Almedalen 2012 har nämligen strandat efter att Svenskt Näringsliv har dragit sig ur förhandlingarna.

”Pakten skulle bygga på att unga under 25 år skulle komma in på arbetsmarknaden via yrkesintroduktion. De skulle jobba och få lön 75 procent av tiden, medan resten ägnas åt utbildning där staten skjuter till pengar till handledarstöd.

Men det blir ingen jobbpakt. I morse ringde Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström till LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Stort missnöje

– Urban ringde mig i morse och sa att de inte var intresserade av att gå med i jobbpakten under de här premisserna som vi talat om. Jag blev väldigt förvånad. Han tyckte vi skulle ingå jobbpakt och gå med på förändringar i lagstiftningen om arbetsrätten. Men man kan inte få allt man vill, så fungerar det inte, säger Thorwaldsson.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har det den senaste tiden funnits ett stort missnöje inom Svenskt Näringsliv. Källor har berättat att man tyckt att LO har krävt alldeles för mycket och fokuserat för lite på ungdomsarbetslösheten.”

 

Jobbpakten var ett av regeringens prestige-projekt och tackvare att Svenskt Näringslivs ovilja att ta ansvar för jobben utan att varje gång behöva ställa hårda krav på att försämra anställningsvillkoren och försämra LAS.

Beklagligt att varken Svenskt Näringsliv och Regeringen inte ser problemet med den skyhöga ungdomsarbetslösheten.

Nu när Jobbpakten visar sig vara ett fiasko, sänkningen av krogmomsen inte har visat önskvärd effekt och när antalet nya Fas 3-deltagare ökar i allt snabbare takt så har det visat sig att Regeringens såkallade ”Arbetslinje” har havererat.

Reinfeldt har haft bättre dagar.

Lästips:

 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s