LO vill ha ny bolagsform för välfärdsföretag

Tobias Baudin och LO går nu fram och presenterar förslag på hur man begränsar vinsterna i välfärden.

Tobias Baudin och LO går nu fram och presenterar förslag på hur man begränsar vinsterna i välfärden.

Välfärdsfrågan är en viktig fråga för mig. Det är något som rör oss alla, ung som gammal. Därför är det glädjande att LO idag har kommit ut med skarpa förslag om hur man kan begränsa vinsterna i välfärden. Så här skriver LO på DN’s debattsida:

1. Välfärden måste ha tillräckliga resurser. Ständiga besparingar inom skola, vård och omsorg har försämrat tillgängligheten och kvaliteten så till den grad att det i dag går ut över sysselsättning och jämställdhet. En välfärd som fungerar gör det möjligt att arbeta, inte minst för kvinnor. En generell välfärd med tillräckliga resurser är produktiv. Den stimulerar tillväxt och sysselsättning, höjer utbildningsnivån, tryggar folkhälsan och ökar konkurrenskraften. Det är vad Sverige behöver. Därför behövs nya välfärdsinvesteringar.

2. Bemannings- och utbildningskrav begränsar vinstdriften. LO vill se väl definierade kvalitetskrav för respektive välfärdssektor. Kraven bör tas fram av ansvarig tillsynsmyndighet. Personalen är välfärdens viktigaste kvalitetsfaktor. Därför ska kvalitetskraven också omfatta faktorer som bemanning, arbetsvillkor och utbildning. Självklart ska meddelarskydd och offentlighetsprincip gälla i all skattefinansierad välfärdsverksamhet, även privat driven. En utredning bör tillsättas för att säkerställa tillsynen. 3. Samhällsbolag för en ickevinst-princip i välfärden. Åtta av tio svenskar vill att skattepengar avsedda för välfärd ska gå till välfärd, och att eventuella vinster ska återinvesteras i verksamheten. Aktiebolagslagen möjliggör redan i dag så kallade SVB-bolag, aktiebolag med särskild vinstbegränsning. LO föreslår att reglerna för SVB-bolag utvecklas med en princip om allmännytta, i den nya bolagsformen Samhällsbolag. I Samhällsbolagen begränsas vinstuttag och värdeöverföringar till motsvarande statslåneräntan plus en procent på det totala kapitalet. Vi föreslår att offentligt finansierad privat välfärdsverksamhet som huvudregel ska utföras av samhällsbolag eller ickevinst-aktörer.

Jag tycker detta är bra och tydliga förslag, jag tycker verkligen att ska man prompt gå in och tjäna pengar i välfärden så är man i fel bransch. Ska man starta verksamhet i välfärden så måste människointresset alltid komma i första hand. Ett vanligt argument är att alla som jobbar inom välfärden blir av med sina jobb. Det är bara skrämselpropaganda, de anställda byter bara uppdragsgivare och stannar allt som oftast kvar på samma arbetsplats fast med en annan huvudman. I välfärden skall människointresset alltid gå före vinstintresset. Lästips:

 

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s