Svensk blockpolitik kommer inte överleva valet 2014

Blockpolitik, flytta till historiens skräphög utan att passera gå.

Jag blir mer och mer övertygad om att blockpolitiken inte kommer att överleva valet 2014 av den anledningen att irritationen i Alliansen blir mer och mer påtaglig när Moderaterna tar olika sakfrågor som tidigare har varit ett av småpartiernas profilfrågor, te.x skolpolitiken som historiskt har varit FP:s huvudfråga. Ett annat exempel var när Miljöminister Lena Ek (C) refererade regeringen som ”Den moderatledda regeringen” och inte Alliansregeringen. Det var ganska anmärkningsvärt.

Sen kommer alltid dessa argument från främst moderaterna att man inte vet vilken regering man får om man röstar på Socialdemokraterna. Då har jag ett svar här:

Här i Sverige har historiskt det parti som fått flest röster förhandlat fram regeringsunderlaget tillsammans med resterande partier som ses som intressanta i en kommande regering. Skulle (S) vinna valet 2014 så bör det te sig ganska naturligt att Stefan Löfven kommer sätta sig ner med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och kanske Folkpartiet(?) om en eventuell regering. Dessutom finns många prima exempel ute i landet där partier samarbetar över blockgränserna. I Sigtuna te.x så samarbetar Centerpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

En annan grej som visar att blockpolitiken är påväg bort är det att både Centerpartiet och Kristdemokraterna gång på gång hamnar under 4%-spärren vilket då hotar Alliansens ställning som regeringsalternativ, oavsett vad Kent Persson säger.

Lästips:

 

Annonser

One Comment on “Svensk blockpolitik kommer inte överleva valet 2014”

  1. Erik Madsen skriver:

    kan hålla med om att vänsterblocket faller sönder. Men KD brukar ju ligga på gränsen till 4% och blir räddade varje val så det löser vi 2014 också. Däremot tycker jag det är synd att S inte vill berätta för väljarna vem de vill regera med efter valet. snacka om att köpa grisen i säcken: http://madsenerik.wordpress.com/2012/12/09/grisen-i-sacken-andersson-i-ekots-lordagsintervju/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s