Unga skall inte acceptera lönedumpning!

Moderaterna avvecklar LAS bakvägen. Vilket är skandal!

Har haft en lång diskussion med både Allianseföreträdare men också en SSU:are om lönedumpning och anställningsvillkor. Det som gjorde mig mörkrädd var att vissa unga är beredda att ta jobben till 25% lägre lön än vad man har rätt till. Tycker detta är skandal då man som potentiell arbetstagare har rätt att få minst lika hög grundlön som alla andra på företaget för att minimera risken för lönedumpning. Nu är det alltså några som förespråkar just detta och det raserar hela den svenska modellen som vi har byggt upp under hela 1900-talet.

Efter den diskussionen så snubblar jag över ett nytt arbetsmarknadspolitiskt förslag från (M) som lyder:

”En ny tidsbegränsad anställningsform för ungdomar under 23 är, så kallad utbildningsanställning, föreslogs i dag av statens utredare. Företagen ska enligt förslaget kunna säga upp ungdomar, som har dessa avtal, med kort varsel utan att behöva ange något skäl.”

Det moderaterna försöker göra nu är att försvaga LAS bakvägen. Alltså att succesivt försvaga LAS för att sedan tillslut avskaffa den helt vilket i sin tur kommer leda till katastrofala följder för svenska arbetsmarknad och för svenska ungdomar. Går detta förslaget igenom så kan en arbetsgivare utan förvarning avskeda en och sen inte ha något reellt skäl till det.

Tobias Schelin (S) skrev bra om detta på Facebook och delar hans uppfattning:

”Regeringens lösning på ungdomsarbetslösheten; en ny anställningsform. När den sjösätts innebär det att unga kan få sparken med kort varsel och utan orsak. Så nu kan ju Pia, 20 år, helt glömma bort det här med fackligt engagemang. Gillar inte chefen att hon organiserar sig så är det bara att kasta ut henne genom dörren – han eller hon behöver ändå inte uppge en orsak.

Tack regeringen! Tack, tack och tack. Ni gjorde det just ännu enklare för mig att visa på er ungdomsfientliga och fackföreningsfientliga politik.”

 

Så här sa Olof Palme 1980:

Nu är det dags för Socialdemokraterna som oppositionsparti att verkligen kämpa emot detta, inte skall vi låta Moderaterna rasera något som tidigare generationer har gett blod, svett och tårar till att bygga upp?

Lästips:

Annonser

One Comment on “Unga skall inte acceptera lönedumpning!”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s