Jobben är Socialdemokraternas viktigaste fråga.

(S) står för en offensiv jobbpolitik när regeringen helt har övergett den.

Hillevi Engström påstod i Expressens ”Bar och Politik” att vi i Sverige inte har massarbetslöshet.

En reminder till henne, arbetslösheten låg på drygt 6% innan valet 2006. Idag har vi en arbetslöshet på 7,8% och den fortsätter att stiga. Så mitt svar är  jo: Vi har en högre massarbetslöshet idag än för 6 år sedan.

A-kassan är kraftigt försämrad, och det kommer dem som varslas nu att få känna. Att inte höja taket och sänka avgifterna i kristider som nu är helt obegripligt. Arbetare förtjänar att ha en ekonomisk trygghet även när man står mellan 2 olika jobb. Samtidigt som detta sker så är ungdomars trygghet på arbetsmarknaden oerhört begränsad då arbetsgivare inte vill ge ungdomar heltidsanställningar utan ger dem istället långa perioder av visstidsanställningar.

Västerås-modellen som går ut på kommun och landsting anställer människor som har levt på försörjningsstöd eller som har varit långtidsarbetslösa. Dessa människor får då ett riktigt jobb med avtalsenlig lön under ett år. Motståndarna skulle kalla detta för bidragspolitik och då hävda att man förflyttas från ett ”bidragssystem” till ett annat. Jag håller inte med, då man under detta år som man är anställd har kontakt med det reguljära arbetslivet så är chansen större att personen får en anställning efter det här arbetsmarknadsprogrammet pågrund av arbetslivserfarenhet och man dessutom får nya referenser och kan fylla i sitt CV.

Denna modell återfinns även i Karlstad så som i Sigtuna och det har visat oerhört goda resultat.

Lästips:

 

 


One Comment on “Jobben är Socialdemokraternas viktigaste fråga.”

  1. Lena skriver:

    Reblogged this on .


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s