(S) vill begränsa vinsterna i välfärden. Ett steg i rätt riktning.

Löfven och Jämtin lanserar förslag om bättre tillsyn och minskade vinstuttag i välfärden.

Socialdemokraterna gick idag ut och konkretisera sin syn på vinstuttag i välfärden. Det handlar inte om något vinstförbud men dock om kraftiga vinstbegränsningar och krav på att enskilda enheter så som enskilda vårdcentraler, skolor osv tvingas genom en lag att redovisa alla sina spenderade pengar, våra pengar: Våra skattemedel.  Så här låter det i pressmeddelandet från (S):

  • Ingen vinst på bekostnad av kvaliteten

Socialdemokraterna vill se en vinstbegränsning. Ingen vinst ska kunna tas ut på bekostnad av kvaliteten, utan kvaliteten ska vara hög och likvärdig i såväl privat som offentlig verksamhet. Idag ser vi att stora vinster uppkommer genom att man genomgående har lägre personaltäthet i exempelvis friskolor och på privata äldreboenden. Mot bakgrund av detta bör personaltäthet, personalkostnader eller andra kvalitetsrelaterade kostnader regleras, så att de inte kan vara väsentligt lägre i privata verksamheter än i respektive kommunal eller landstingskommunal verksamhet. Syftet är att höja kvaliteten och garantera en effektivare användning av skattemedel. Detta ska regleras i lagar och förordningar.

  • Hårdare krav på vilka som får driva välfärdsverksamhet

För att förhindra att enskilda drabbas av plötsliga nedläggningar av välfärdsverksamheter, och för att motverka kortsiktiga vinster på bekostnad av kvaliteten, är det nödvändigt att ställa hårdare krav på vilka som får driva välfärdsverksamhet. Kompetens, seriositet och långsiktighet hos ägarna ska vara ett krav för att få tillstånd att starta nya välfärdsverksamheter.

Vid varje ägarbyte ska tillståndet prövas på nytt. Varje utförare ska tydligt redovisa information såväl om vem som är ägare som om eventuella ägarbyten, så att denna information finns lättillgänglig för medborgare och brukare.

Förslaget känns som en bra avvägning mellan fri etableringsrätt- fritt vinstuttag och vinstförbud samt kommunal vetorätt. Jag tycker det är bra att kommuner har rätt att ställa krav och som faktiskt kan säga nej till att vissa aktörer etablerar sig. Det bör vara självklart att viss tillsyn och lagstiftning bör finnas för att säkerställa kraven i välfärden och att våra gemensamma skattepengar används ansvarsfullt.

Ansvar över skattebetalarnas pengar går före valfrihet i mina ögon. 

Lästips:

Annonser

2 kommentarer on “(S) vill begränsa vinsterna i välfärden. Ett steg i rätt riktning.”

  1. […]  Jimmy Janssons, Carin Lidmans, Peter Högbergs, Johan Westerholms, Ingrid Eckermans och   Markus Mattilas  […]

  2. […] Rosemari Södergren, Martin Moberg, Peter Högberg, Martin Moberg, Peter Johansson, Helena Ericson, Markus Mattila, Jimmy Jansson, Johan Westerholm, Peter Johansson, Johan […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s