Moderat bloggare bakom hemliga Politikfakta.

Hemsidan Politikfakta vilseleder sina läsare.

Idag har det varit en ganska trist dag. Att det har spöregnat hela dagen gör inte saken bättre. Har dock stött på lite intressanta nyheter och ett utspel av allas vår favorit tokmoderat, Lars Beckman.

Börjar med avslöjandet att Moderaten Olah Milton Örtengren ligger bakom hemsidan politikfakta. Det anmärkningsvärda är att många Moderata debattörer ofta hänvisar till denna sida när dem försöker styrka sina argument. Så här skriver Dagens Opinion:

”Så här beskrivs ”faktaredaktionen” på sajten:

”Vi tar reda på fakta – om politik. Vi granskar politiken – det som sägs och det som skrivs. Vi granskar även granskarna. Vi vill veta vad som är sant och vad som är politiska halvsanningar och lögner.”
Det är den moderata debattören Olah Milton Örtengren som står bakom Politikfakta. Han har tidigare drivit bloggen ”Företagsam Grön Moderat” och sajten ”Allt om Alliansen”. Han är också engagerad i organisationen Alliansens vänner som inför förra valet väckte viss uppmärksamhet för att deras gräsrotsrörelse till viss del bestod av personer från pr-branschen.
Sajten Politikfakta registrerades 11 mars men kom igång på allvar i september, den första artikeln dök upp 12 september och sedan dess har Politikfakta publicerat ytterligare runt 40 stycken. På sajten går att läsa att projektet syftar till att ”presentera politisk fakta” fram till riksdagsvalet 2014.
Dagens Opinion fick först besked om att en mejlintervju med Olah Milton Örtengren var möjligt, sedan ändrade han sig.
– Vi har efter ett snabbmöte i demokratisk anda beslutat att inte göra några som helst intervjuer, skriver Politikfaktas redaktion i ett mejl.
Orsaken är att en intervju skulle ta för mycket tid i anspråk.
– Anledningen till detta för att varje ”aktion” alltid leder till en ”reaktion” vilket tar tid och fokus från det vi vill och ska syssla med nämligen att granska och presentera fakta om politik. Att vi driver sajten på vår fritid gör även det extra viktigt för oss att vara effektiva då vi också vill vara med våra respektive och barn så mycket som möjligt.”
Sen får man ju motargumentet att vi från ”Vänstern” ofta hänvisar till Alliansfritt. Där är det dock inget mysterium om vilken agenda hemsidan har. Detsamma gäller för alla dem stora svenska dags- och kvällstidningarna. Men ger man en hemsida som drivs av en Moderat ett namn som ”Politikfakta” så är det oerhört vilseledande.
Nästa ämne är att riksdagsledamoten Lars Beckman har motionerat om att SVT borde lägga sina nyhetsprogram på entreprenad:
”Moderaterna Lars Beckman och Carl-Oskar Bohlin vill att ”staten bör upphandla delar av tv- och radioprogrammen i allmänhetens tjänst”.

”Genom att upphandla samhällsprogram och nyhetsförmedling får vi en ännu bättre radio och tv i allmänhetens tjänst. Detta bör ges regeringen till känna”, skriver duon.

När dagensmedia.se når Lars Beckman utvecklar han vad duon egentligen menar. Motionen går ut på att låta övriga medieaktörer få ta del av licenspengarna för att producera samhälls- och nyhetsprogram.”

Vad dessa två personer verkar ha missat är att vi redan har flera privata medieföretag som levererar nyhetsrapporteringar och i och med detta förslag så skulle SVT’s roll som oberoende media.
Lästips:
Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s