Därför är det viktigt med en stark A-kassa.

A-kassan ska ses som en försäkring och inte som ett bidrag.

A-kassan är en av hörnstenarna till den svenska arbetsmarknadspolitiken. Man ska känna sig trygg på sin arbetsplats även under kristider och när varslen och uppsägningarna kommer så kan man känna sig trygg när man står mellan två arbeten.

Detta har inte den borgerliga alliansen förstått och viftar vilt med händerna och raljerar över att (S) är ett bidragsparti och kallar i samma veva A-kassan för ett bidrag. Det är en arbetslöshetsförsäkring, det är en försäkring som varje individ betalar in en månadsavgift för att finansiera andra människors och sin egen arbetslöshetsperiod.

Den svenska A-kassan ansågs vara en av Europas bästa år 2005. Idag har Sverige sjunkit på listan och tillhör bland dem sämsta A-kassorna bland OECD-länderna. Detta är oerhört bekymmersamt.

Daniel Swedin skriver bra om detta i dagens ledare:

”I september gick över 500 ­företag i konkurs. Industrikonjunkturen faller och är nere på samma låga ­nivåer som krisåret 2009.

230 anställda på Holmens pappersbruk i Hallstavik har varslats. 650 på Sony ­Mobile i Lund och 230 anställda vid Swedwoods träfanérfabrik i Tibro. Glasbruken i Årfors och Orrefors läggs ned och 130 personer blir av med jobben.

Det där bekymrar inte Fredrik Reinfeldt. I helgens partiledardebatt deklarerade han återigen att det inte blir ­någon höjning av a-kassan. Enligt statsministern gör a-kassan arbetslösa till slöfockar. Det är Reinfeldts besked till de människor i Hallstavik och i Säffle som nu går ut i arbetslöshet.

Att a-kassan har funnits som en fungerande omställningsförsäkring är en av förklaringarna till att löntagarna och deras organisationer kunnat acceptera att branscher och företag har kunnat försvinna utan att människors liv fullständigt slagits i bitar.  Människor måste­ kunna gå från det gamla till det nya och då behövs en fungerande a-kassa.”

Detta sammanfattar ganska väl hur statsministern resonerar kring A-kassan: är man med i A-kassan så är man en slöfock och lever på bidrag.

Med detta som bakgrund så känns det oerhört befriande att Socialdemokraterna i sin skuggbudget satsar på en sänkning av A-kasseavgiften och en höjning av taket i A-kassan till 910 kr/dag.

 

Jag har ett tips till Alliansföreträdare om ni läser detta:

A-kassan är inget bidrag: försörjningsstöd, barnbidrag och studiebidrag kan anses som bidrag!

Lästips:

Annonser

One Comment on “Därför är det viktigt med en stark A-kassa.”

  1. […] som skrivit: Martin Moberg, Leine Johansson, Markus Mattila, Martin Moberg, Leine […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s