Shekarabi skriver konstruktivt om vinstbegränsningar i välfärden!

Röda Berget

Ardalan Shekarabi skriver på dagens DN debatt det mest konstruktiva inlägg jag sett på länge om praktiska metoder att hantera vinstuttag i företag som säljer välfärdstjänster. Hittils har debatten förts på ett principiellt metaplan med ett väldigt högt tonläge.

Klart är att det finns en folkvilja att begränsa vinstuttagen, frågan är hur det ska göras praktiskt. Ardalan Shekarabis artikel visar på olika möjligheter och utmynnar i ett konktret förslag.

En handlingsplan för upphandlade välfärdstjänster bör innefatta att tydliga och mätbara kvalitetskrav införs i kontrakten. Och att upp- följningsverksamheten förbättras avsevärt och förenas med sanktionsmöjligheter.

Jag anser också att det krävs någon sorts tak och/eller särskilda villkor för vinstutdelning i verksamhetstyper med störst behov av kvalitetsstyrning.

Dessutom bör kommuner och landsting få möjlighet att ställa non-profitkrav vid upphandlingar av välfärdstjänster där man vill gynna ideella aktörer. Det är helt möjligt inom ramen för EU-rättenDN

Shekarabis artikel är steg ett i en process…

View original post 67 fler ord

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s