Socialdemokratin hos sjukgymnasten. Kloka ord från en SSU-kamrat.

Skummade igenom mitt flöde på Facebook och hittade detta välskrivna inlägg om Socialdemokratins hälsa idag.

Det är Anna Norrgran (S) som har skrivit detta och har bett om tillåtelse att dela det här:

”Om vi kan se Socialdemokraternas nuläge utifrån ett hälsoperspektiv så har läkningsprocessen pågått ett tag, vi har haft politisk sjukgymnastik. Vi har inte haft styrkan att arbeta fullt ut. Arbetarrörelsen har gått på kryckor med gips. I vanliga fall så skriver kamrater vänliga glada tillrop på gipset, men vi har inte gett varandra den goda uppmärksamhet som konvalescenter behöver för att tillfriskna snabbare. Det är nu kliniskt bevisat att även en ideologi kan få en depression. Men den kan inte lyckopiller. Man kan inte utmana en hästsvans med en mustasch. Det handlar om andra mer djupt liggande frågor som kräver reflekterade erfarenheter.

Nu är läget ett annat. Vi har kastat kryckorna, rullstolen har ställts i förrådet, tankarna har klarnat och motivationen har återvänt. En stor skillnad är att nu finns det en generalplan och resurser att genomföra den. Ett ledarskap som vet värdet av att ta hand om de sina.

I hälsoperspektivet talar man om

 psykisk, fysisk och social hälsa. Men sällan om den kanske i vårt fall viktigaste delen, existentiell hälsa.

Den existentiella hälsan reser frågan om varför skall man bli frisk? Varför skall man bry sig om sin hälsa? Varför inte bara lägga sig ner och dö? Det finns ju andra som kan ta över frågorna och spelar det egentligen någon roll om det är röd eller blå färg i regeringen?

Den typen av politiskt existentiella tvivel ersätts nu av en växande kamplust. Rörelsen är medveten, välutrustad och fullständigt klar över vad som gäller.

Skall Sverige återfå sin socialt väl ansedda position i Europa behövs ett regeringsskifte. Skall den som arbetar känna trygghet, rättvisa och en framtidstro som inte bygger på konkurrens utan på ett väl etablerat välfärdsarbete så måste vi Socialdemokrater stå upp för vår politik. Skall den som utrangerats från arbetslivets få upprättelse krävs att vi återtar det politiska kommandot.”

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s