Regeringen måste börja prioritera studenterna.

Det råder bostadsbrist, regeringen borde ta sitt ansvar.

Studentbostadsbristen har varit ett problem en lång tid, men det är först nu det börjar märkas att det råder stor bostadsbrist: Stora ungdomskullar, omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter, ökade hyror och den ökade arbetslösheten är några skäl.

Idag på DN:s debattsida så stor det så här:

”1. Varför är det brist på studentbostäder?

Stora årskullar, arbetsmarknadsläget, antalet utländska studenter, borttagna investeringsbidrag tillsammans med en generell brist på hyresbostäder i storstäderna gör att det saknas tiotusentals studentbostäder i landet.”

Som jag nämnde ovan.

3. Vem bär ansvaret?

Ansvaret vilar tungt på staten. Det bekräftas av regeringens egen utredare som presenterade sin utredning vid årsskiftet. Byggandet är i stor utsträckning reglerat av stat och kommun, marknadens aktörer har att rätta sig efter spelreglerna – och det är effekterna av regelverket som vi nu ser. Det duger inte att skälla på branschen när stat och kommun bestämmer spelets regler.

Alltså behöver regeringen ta ett krafttag mot bostadsbristen annars riskerar alla studenter att få bo hemma tills dem blir 30 eller så tvingas man att skaffa ett otryggt andrahandskontrakt.

4. Vad måste göras?

Skattelättnader för andrahandsuthyrning av bostäder räcker tyvärr inte. Mer kraftfulla åtgärder krävs från regeringens sida för att vi ska komma tillrätta med den stora bristen på studentbostäder.

• För att snabbt få i gång nybyggnationen av ­studentbostäder krävs någon form av riktat statligt stöd. Risken för att ett ekonomiskt stöd skulle driva upp byggpriserna ytterligare är närmast obefintlig eftersom studentbostäder utgör en mycket liten andel av den totala byggmarknaden.

• Jag anser även att regeringen måste vara ­beredd att lätta på regelverk och särkrav så att det blir billigare att bygga studentbostäder.

Regeringen kan inte bara sitta där på sitt regeringskansli och bara vänta ut bostadskrisen, dem måste agera nu om dagens studenter ska få något framtidshopp.

För det är trotsallt vi som är Sveriges framtid.

Lästips och källor:

Annonser

One Comment on “Regeringen måste börja prioritera studenterna.”

  1. […] Läsvärt av Göran Johansson, Essbeck och Markus […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s