Tårarna kunde inte sluta rinna. Utöya, ett år senare.

Attacken mot AUF var en attack mot Socialdemokratin och demokratins principer.

Det har nu gått ett år sedan dem fasanfulla händelserna vid regeringskvarteren i Oslo och på Utöya, ett år sedan den värsta terrorattacken i Europa sedan andra världskriget. Jag minns den dagen som om det vore igår, jag höll på att packa inför ett internationellt läger i Österrike med anordnat av IUSY med SSU.

Först greppade jag inte riktigt om själva omfattningen, när jag tillslut insåg att det var mina partikamrater inom AUF som hade råkat ut för en massmördare och terrorist då började tårarna rinna. Jag försökte att inbilla mig med att det inte hade hänt och att det är en mardröm.

Det var ingen mardröm: Det var verklighet.

Jag följde sedan nyhetsflödet resten av dagen, både på Twitter/Facebook och genom TV-rapportering. Sedan började min telefon ringa och det var ledsna och förstörda SSU:are som sökte tröst och dem hade då fått mitt nummer. Fick även massor med ledsna meddelanden på Facebook. Har aldrig känt mig så otillräckerlig.

Försökte sen att sova under natten, eftersom jag skulle till Österrike några dagar senare. Men jag kunde inte sova: Tårarna bara rann ner för kinderna och jag ställde frågan:

Hur kan en människa ha ett sånt hat gentemot Socialdemokratin och demokratins principer så att man väljer att mörda för sin sak?!

Har fortfarande inte fått något svar. Men en sak vet jag säkert: Han misslyckade med att splittra det norska samhället, tvärtom så har det norska folket blivit mer toleranta, fler har anslutit sig till dem politiska partierna och framförallt till AUF och Arbeiderpartiet.

 

 

 

 

Annonser

3 kommentarer on “Tårarna kunde inte sluta rinna. Utöya, ett år senare.”

  1. Bjorn Alvebrand skriver:

    Håller med dig Marcus, det var en overklig händelse ock så gammal jag är rann tårarna också på mig. Kunde inte förstå eller ens ta in det som hände. Minns Palmemordet ock känslorna var lika starka då som nu. Så många fina ungdomar, i början på sina liv, mördade bara för sina politiska åsikter. Önskar jag kunde säga det var första ock sista gången något så förfärligt kan komma att hända, men…..

  2. sofios75 skriver:

    Hur kunde någon känna sånt hat mot människor? Det finns inga svar inom förnuftets ramar. Man kan förstås peka på faktorer men sådana kan föreligga hos en människa eller finnas i ett samhälle utan att det med nödvändighet leder till illdåd och terror.

  3. Reclaim skriver:

    Man kan givetvis ogilla socialism/socialister utan att vilja mörda någon. Låt inte det här avskyvärda attentatet stiga er åt huvudet som med Palme.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s