Veckans bästa Almedalstal. Analys av Jan Björklunds tal.

Förväntningarna hängde i luften, ett gäng förväntansfulla minions (Läs LUF:are) till Björklund satt framför oss samt ”The Winner Takes it All – Abba dundrande ur högtalarna.

Så kan man lättast beskriva minuterna innan FP:s partiledare äntrade scenen. Han började talet med att prata sig varm om att Sverige ska förbli ett öppet land för flyktingar, vilket fick stora applåder där även jag instämde. Det som utmärkte detta tal mot de som har varit tidigare under veckan var att Björklund tittade ut i publiken i större utsträckning än dem andra. Mycket bra!

Rent sakpolitiskt så höll jag inte med honom, bland annat om det att han vill göra A-kassan obligatorisk vilket skulle urholka den svenska fackföreningsrörelsen, vilket redan idag är rejält försvagad och har svårt att locka medlemmar. Skulle A-kassan bli obligatorisk så skulle folk i allt större utsträckning strunta i att ansluta sig till facket vilket kan få enorma konsekvenser för hela den svenska arbetarrörelsen. Han poängterade också att han personligen vill se att skolan borde förstatligas igen. 

Han pratade också väldigt mycket om att göra Sverige till ett ledande forsknings & innovationsland, vilket jag kan tycka känns som ett försök till att hänga med Stefan Löfvens företagsvänliga approach.

Sammanfattningsvis så tycker jag att Jan Björklund hade veckans bästa tal hittils, av den anledningen att han ytterst sällan stakade sig och att han inte var rädd för att improvisera.


One Comment on “Veckans bästa Almedalstal. Analys av Jan Björklunds tal.”

  1. jonashugo skriver:

    Håller med, det var bra. Och väldigt höger.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s