Arbetslinjen: Regeringens största misslyckande.

Arbetslinjen slår hårt mot dem som ligger ned: sjuka och arbetslösa.

”Men 200.000 har ju fått ett arbete tack vare vår arbetslinje!”

Det är ett argument jag ofta stöter på när jag brukar debattera arbetsmarknadspolitik men problemet med argumentet är att man mäter arbetslösheten i procent och i relation till befolkningsgraden. Det har idag handlat ganska mycket om Fas 3 och arbetslösheten.

Debatterade dessutom med den moderata riksdagsmannen Hanif Bali om Fas 3 och jag ansåg att Fas 3 är ett misslyckande och att man bör fundera över om man inte ska införa förtidspensionering för dem som är 55+ men att det ska vara som absolut sista utväg.  Detta missuppfattades till det grövsta och det spreds till andra Alliansanhängare och folk påstod att jag vill återgå till ”Göran Persson-systemet”, vilket i sig är helt fel.

I första hand så ska arbetssökande se efter om dem behöver komplettera med saker och ting som kan göra dem anställningsbara, Förtidspension är alltså en sista utväg om jag fick bestämma.

Idag har Dagens Arena skrivit om det misslyckade Fas 3 där det bland annat står så här:

  • ”Trots riksdagens stopp – 41 508 arbetslösa anvisade till fas 3: Den 9 juni 2011 röstade en majoritet i Sveriges riksdag för att stoppa alla nya anvisningar till fas 3. Regeringen valde att inte följa riksdagens vilja. Sedan dess har sammanlagt 41 508 personer anvisats till fas 3.
  • Fler skrivs in i snabbare tempo: Varje månad skrivs 2 000 nya deltagare in i fas 3. För ett år sedan – innan riksdagen röstade för att stoppa anvisningarnas till fas 3 – var det 1 450 personer som varje månad skrevs in i jobb- och utvecklingsgarantins sista fas.
  • Större än Sveriges största företag: 31 000 personer deltog i april 2012 i fas 3. Det är, som SVT rapporterade i söndags, fler än antalet anställda i Sveriges största företag, Posten och AB Volvo. Det senaste året har antalet deltagare ökat med 4 000 personer.
  • Allt fler är hänvisade till socialbidrag: Allt fler fas 3-deltagare är hänvisade till försörjningsstöd eller att leva på bidrag från anhöriga. För ett år sedan var det 6 procent av fas 3-deltagarna som var hänvisade till socialtjänst för att få rätt till ersättning. I mars var det 7,2 procent, enligt Arbetsförmedlingens presstjänst. Den som deltar i fas 3 får en minimal ersättning. Har man inte rätt till a-kassa är det möjligt att få 230 kronor per dag i 450 dagar. Därefter får personen vända sig till socialtjänsten eller en anhörig. För att få rätt till försörjningsstöd måste man också ha gjort sig av med alla ägodelar av värde, vilket gör att det ofta dröjer innan en person har rätt till ersättning från socialtjänsten.”

 

Hela artikeln hittar ni här: http://www.dagensarena.se/nyheter/regeringens-mardromssiffror-fran-fas-3/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Rekommenderad läsning:

 


One Comment on “Arbetslinjen: Regeringens största misslyckande.”

  1. […] Alliansfritt Sverige, Peter Andersson, Martin Moberg, Markus Mattila, Martin Moberg, Olas tankar, Markus Mattila, Thomas […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s