Nya förslag från (S): Löfte om rätt till heltid och kvotering till Bolagsstyrelser.

Det sitter fler män med namnet Anders än kvinnor i Svenska bolagsstyrelser.

Inom loppet av två dagar så har (S) lanserat två nya politiska förslag: Löfte om rätt till heltid och kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser. Ur en jämställdhetsvinkel så är det en fullträff för (S) medtanke på hur Löfven så tydligt i sitt första tal som (S)-ledare poängterade att han är feminist.

Det intressanta med rätten om heltid är att den debatten knappt existerar bland mansdominerande yrken inom den privata sektorn eftersom en större del av männen har heltid.

Ur en jämställdhetssynpunkt så är detta oerhört beklagligt och att personer inom den offentliga sektorn som till stor del är kvinnor förtjänar att ha rätt till heltid efter högst 2 år av visstidsanställning.

”Vi socialdemokrater ska anta utmaningarna och bli bättre arbetsgivare i kommuner och landsting – och det snabbt. När vi passerar årsskiftet 2013/2014 ska vi redovisa resultat. Det handlar om konkreta åtgärder på följande områden:

• Rätt till heltid. Varje ny tjänst ska vara en heltid. Alla anställda ska erbjudas heltidsanställning.

• Tryggare anställningar. Ingen medarbetare ska vara visstidsanställd längre än två år, oavsett inom vilken tidsram visstidsanställningarna har skett.

• Bättre arbetsmiljö. Alla kommuner, regioner och landsting ska genomföra regelbundna medarbetarenkäter med konkreta åtgärder och uppföljningsförslag.”

Hela debattartikeln finner ni på: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-lovar-att-infora-ratt-till-heltid_7282021.svd#comment-560019817

Sen var det frågan om könskvotering till svenska bolagsstyrelser som lanserades under den gångna veckan. Jag är lite kluven om jag ska vara ärlig. Ur en jämställdhetssynpunkt så är det bra eftersom att vi de facto lever i en samhällsstruktur där det fortfarande är mannen som tjänar mest och tar på sig ledarrollen. Samtidigt som att undersökning efter undersökning visar på att kvinnor är mer välutbildade och mer kompetenta än vad män är generellt sett.

Stefan Löfven sa följande om förslaget:

”Du ville ha minst 30 procent kvinnor i IF Metalls styrelse, trots att ni bara hade 22 procent kvinnliga medlemmar. Varför är det så viktigt med jämnare fördelning?

– Dels är det en ekonomisk och rationell fråga för mig. Det fungerar bättre med en bättre fördelning. Det har både med könsfördelning och olika bakgrund att göra. Dels är det en moralisk och ideologisk fråga. Befolkningen består till hälften av män, till hälften av kvinnor. Då är det mycket märkligt att ena könet är så kraftigt underrepresenterat.”

Artikeln hittar ni här: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/lofven-vill-ha-kvoteringslag_7279303.svd

Rekommenderad läsning:

 

 

Annonser

One Comment on “Nya förslag från (S): Löfte om rätt till heltid och kvotering till Bolagsstyrelser.”

  1. […] som skrivit: Johan Westerholm, Markus Mattila, Martin Moberg, Lena Sommestad, Peter Högberg, Thomas Böhlmark, Kaj Raving Dela […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s